Een duurzame garderobe - met De Groene Meisjes

Interview met De Groene Meisjes over hoe je duurzamer met je garderobe kunt omgaan en wat voor zin het heeft om daar een professional voor in te huren.

De Groene Meisjes willen graag nog duurzamer en bewuster leven en de kledingkast is een goede plek om te starten. Marlous van Goodfibrations (toch wel de leukste fairtrade webshop!) tipte ze dat ik hen daar heel goed bij zou kunnen helpen. Een telefoontje van een uur verder (oh wat zijn ze toch leuk, die groene meisjes) was onze samenwerking op weg naar een duurzame garderobe een feit!

Dit is het eerste artikel wat verscheen op 3 januari 2016
"Het is niet voor het eerst dat we het op De Groene Meisjes over het onderwerp ‘de perfecte (basis)garderobe’ hebben. We hebben de spreekwoordelijke koe vorig jaar al eens eerder bij de horens gevat, we hebben onze kledingkasten helemaal leeggehaald en gepoogd een basisgarderobe aan te leggen… en wat denk je? Het is gewoon heel erg nodig om hier weer aandacht aan te besteden. Sommige goede nieuwe gewoonten hebben we erin gehouden maar om heel eerlijk te zijn hebben we nog steeds geen passende (letterlijk en figuurlijk) basisgarderobe. En we denken dat we niet de enigen zijn, gezien de hoeveelheid reacties op deze onderwerpen, toen we er vorig jaar over schreven. Vandaar dat we deze maand het onderwerp weer oppakken!

kledingadvies-1

Misschien volg je ons nog niet zo lang, of kom je vandaag toevallig op onze site terecht, en heb je geen idee wat we vorig jaar over dit onderwerp hebben geschreven. Voor deze mensen even een kort overzichtje van enkele artikelen die eerder verschenen:

– Opgeruimd het nieuwe jaar in.
Hoe stel je een basisgarderobe samen? 
Hoeveel kleding heb jij eigenlijk? 
Hoe bevalt het om minder kleding in mijn garderobe te hebben?

Goed, dan even in het kort de situatie. Wanneer ik (M) naar mijn kledingkast kijk, word ik absoluut niet zó wanhopig als vorig jaar in januari. Dat was echt een ramp en oh man, wat een bérgen kleding heb ik weggebracht naar het Leger des Heils. Zoveel dat ik eigenlijk nog maar weinig overhield en dus maakte ik een wishlist van dingen die ik echt nodig dacht te hebben. Helaas is het me niet helemaal gelukt om al die items aan te schaffen om twee redenen: 1) sommige items waren lastig te vinden (een zwarte skinny die goed zit, bijvoorbeeld) en 2) omdat ik ondertussen toch af en toe werd afgeleid door andere items die ik tegenkwam, die ik eigenlijk niet nodig had. Je weet hoe die dingen gaan. Dat betekent dat er toch weer dingen in mijn kast hangen waarmee ik maar middelmatig blij ben. En ook betekent het dat ik nog dingen in mijn kast heb hangen die ik nooit draag, omdat ik geen goede combinaties kan maken of omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik ze moet dragen.

Is dat erg? Niet per se. Maar omdat ik maar weinig ruimte heb en ik het echt haat om ‘s ochtends vroeg te lang te moeten twijfelen over wat ik aan moet, wil ik het wel graag anders. Ik ben geen minimalist, maar ik leef wel graag met minder spullen. En dus ook met minder kleding. Daarbij komt dat ik gewoon in mijn kast wil kijken en dat ik dan echt zie wat ik heb. Zonder drie lagen over elkaar op een kledinghanger te hangen, zeg maar. Klinkt dat bekend?

En dus schakelde ik hulp in, want het is me na vorig jaar wel duidelijk geworden dat ik het niet helemaal in mijn eentje red. Niet op de lange termijn, althans. Door een grappige toevalligheid (een zakelijke afspraak die over iets anders ging,) kwam ik Yolande Avé tegen. Yolande geeft persoonlijke stijl- en kledingadviezen. Ze komt uit Utrecht, is jong en aan de telefoon klets je zo een eind met haar weg. Dit voelde goed, dus ik vroeg haar om ons te helpen. We hebben daarom besloten deze maand januari meerdere keren het onderwerp ‘het verduurzamen van je garderobe’ aan de orde te stellen op De Groene Meisjes en bij het maken van deze artikelen helpt Yolande ons. En uiteraard gaan we ook zelf met Yolande op pad, om te ervaren hoe zo’n advies werkt – maar daarover later meer.

We vroegen Yolande: wat is het punt waarop je hulp zou moeten (kunnen, want niks moet uiteraard,) inschakelen? Yolande vertelt ons over haar ervaringen met haar klanten en over hoe deze mensen bij haar terecht zijn gekomen. Grappig genoeg herken ik mezelf meteen in deze verhalen en ik denk dat dit voor velen van jullie ook zal gelden.

Yolande vertelt: ‘Het idee om “ooit nog eens met een stylist aan de slag te gaan” zit vaak al een tijdje in het hoofd van de klant en op een gegeven moment is er een trigger waardoor ze denken “JA! NU!” Vaak is dat het gevolg van een sluimerende frustratie over een volle kledingkast en toch dagelijks weer die vraag: “wat moet ik in vredesnaam nu weer aan?” Die frustratie wordt langzaamaan groter en groter, omdat je er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Op een bepaald punt komt er dan een trigger (misschien is het die huilbui over niet weten wat je aan moet naar een feestje of struikel je over de t-shirts die eigenlijk niet meer passen? – red. DGM) en op dat punt aangekomen denken veel mensen: ik ga het aanpakken, en goed ook.’

Maar waarom zou je dan met iemand als Yolande aan de slag moeten? Je kunt het toch ook zelf? Enerzijds zeggen we: ja hoor, je kunt dit ook zelf. Natuurlijk zijn we niet allemaal professionals, maar je komt best een eindje. Anderzijds zeggen we: het kon wel eens het mooiste cadeau zijn dat je jezelf in lange tijd hebt gegeven als je toch met een stylist op pad gaat. Los daarvan zou een kledingadvies een enorm duurzame oplossing voor een probleem (een overvolle garderobe) kunnen zijn, omdat je het één keer goed aanpakt en vervolgens een hele tijd vooruit kunt. Natuurlijk zul jij je garderobe altijd moeten onderhouden. Zo’n kast slibt immers weer dicht voordat je het doorhebt, als je niet uitkijkt.

kledingadvies-2

Los van het feit dat een stylist je op weg kan helpen, kan hij of zij je ook tot bepaalde inzichten brengen. Welke kleuren staan je goed? Wat past er nou eigenlijk echt goed bij je figuur? En hoe maak je mooie combinaties? Wanneer je antwoorden op dit soort vragen hebt, wordt het in de toekomst veel gemakkelijker om keuzes te maken wanneer je iets nieuws nodig hebt, of wanneer je tegen iets aanloopt in de winkel en je twijfelt of je het moet meenemen of niet. Niks geen impulsaankopen of fast fashion, gewoon eens goed nadenken, aan de hand van je advies, over wat je wel of niet koopt.

Natuurlijk is het een kwestie van investeren. Zo’n kledingadvies kost, logischerwijs, geld en je bent er ook wat tijd aan kwijt. Echter, wij zien het echt als een investering voor op de langere termijn en als een regelrechte, welverdiende, investering je jezelf. Hoeveel is het wel niet waard om iedere dag blij voor de spiegel te staan, gekleed in de items die zo goed bij je passen? En hoe fijn is het gevoel om te kijken naar een garderobe waarin alleen nog maar stukken hangen die je écht mooi en leuk vindt? Hoeveel geld spaar je wel niet uit door geen miskopen meer te doen? En hoeveel tijd scheelt het je wel niet om ‘s ochtends binnen no- time te weten wat je aan moet en nooit meer een ‘kledingcrisis’ te hebben?

Wij geloven heilig dat een duurzame garderobe voor iedereen mogelijk is. Ook als je niet veel geld hebt, ook als je niet zo gecharmeerd bent van eco-merken, en ook als je jong bent of weinig tijd hebt. Je hebt alleen soms een beetje hulp nodig. Volgende week vertellen we je alles over hoe zo’n style-en kledingadvies van Yolande in zijn werk gaat. Wij zijn, zoals je misschien wel kunt merken, mega enthousiast over dit onderwerp en we hopen dat jullie ook met interesse en enthousiasme zullen meelezen!

Wie van jullie heeft er wel eens een kledingadvies van een professional gekregen? En wie van jullie denkt er na het lezen van dit artikel al: volgens mij is dit het helemaal voor mij? Laat het ons weten! Wil je alvast meer weten over kledingadviezen en Yolande’s aanpak? Check dan zeker haar website: yolandeave.nl. Ook Yolande’s Pinterestborden, blog en Instagramaccount zijn grote aanraders, om alvast wat inspiratie op te doen! "

Laat een reactie achter