Een kledingkast om van te dromen in zes stappen!

Want je wil Nooit Meer balend voor die kast staan!

kledingkast

Een overvolle kledingkast, die niet overzichtelijk is, waar je door de kleding de kast niet meer ziet (iets met bomen en bos, jeweetwel), die niet opgeruimd is, die nog vol ligt met alles wat je de afgelopen 5 (of meer!) jaar gedragen hebt, kost je elke dag tijd en negatieve energie.
Je kan immers niet meteen vinden wat je aan wil.
Je pakt waarschijnlijk steeds hetzelfde, maar wordt wel getart door de gedachte:
"Ik moet die andere kledingstukken óók een keer aan",
meteen gevolgd door
"Pff, ja maar, ik weet niet met wat, ik moet daar een keer voor gaan zitten, het moet uitgezocht, ik weet niet of ik het eigenlijk nog wel pas, en trouwens ik weet ook niet hoe ik dat allemaal moet combineren en past het nog wel bij mij en nouja, dan moet ik misschien wel iets nieuws kopen, maar dat past er helemaal niet meer bij in die kast en pffff ik weet het niet meer, aaaaaaarrrggghhh!"
En misschien pluk je dan toch heel overmoedig nog iets uit die berg wat je al een tijd niet aan heb gehad,  waarna je het aantrekt, bovenstaand proces zich zo'n beetje herhaalt, waardoor je het weer uit trekt en je weer terug bij af bent.

Not a very good start of the day. Dat kan anders. In zes stappen!

Stap 1 - Tijd
Om dagelijks tijd te winnen, moet je één keer tijd investeren.
Tijd om je kast één keer goed aan te pakken. Charter je man, regel oppas, neem een dag vrij, maar doe het! Gun jezelf die tijd, want het levert je zoveel fijns op! En jij blij = man, kids, baas, everybody blij!

Stap 2 - Opruimen en Ordenen en De Eerste Selectie:
Werk je kast plank voor plank, rek voor rek af, haal alles eruit en inspecteer en beoordeel elk item grondig.
Stel jezelf meteen de volgende vragen en kom tot een goede eerste selectie:

stoel kleding1.) Staat
Is het nog heel en schoon? Ziet het er nog goed, nieuw en rijk uit of is de boel al aardig aan het pillen of vertoont het andere gebruikssporen? Is het nog te herstellen of niet? Wees kritisch! Als iets je lievelings is, maar er niet meer uit ziet zoals toen je het kocht, dan haalt dat je héle uitstraling naar beneden. En dat is doodzonde.

2.) Wat vind ik er eigenlijk van?
Als ik het vandaag in de winkel tegen zou komen, zou ik het dan opnieuw kopen? Heb ik zin dit morgen aan te trekken? Zo nee, out it goes. Word je er opnieuw dolenthousiast van? Dan mag het blijven! YES! Een van mijn allerstrengste adviezen: DOE NOOIT CONCESSIES. Als je er niet blij van wordt: doe het niet, koop het niet, draag het niet. Waarom zou je eigenlijk? Je doet alleen maar jezelf tekort en het alternatief is dus dat je heel erg goed voelt bij wat je aan hebt, goed voelt over jezelf, zelfverzekerd en waarschijnlijk krijg je nog dikke complimenten/sjans ook. Dus why oh why zou je iets aantrekken, alleen maar om de reden dat anders het toch maar in je kast hangt?

3) Maat
Pas ik het nog of ga ik het in de komende tijd weer passen? Kleding die je bewaart omdat je die wellicht ooit op een dag wel weer past, ga je waarschijnlijk Nooit Meer aantrekken. Simpelweg omdat het tegen die tijd uit de mode is of omdat het niet meer bij je past. Believe me!
De enige uitzondering die ik hierop maak is de (after) zwangerschapsperiode.
Om voor mezelf te spreken: ik heb er vakkundig nogal wat kilo's aan gegeten, die natuurlijk niet vanzelf weer verdwenen en waardoor ik nu prachtige kleding in mijn kast heb hangen die ik niet pas. Nu ben ik ook eindelijk heel vakkundig aan het afvallen en het einddoel is in zicht! De afspraak die ik met mezelf daarom heb gemaakt is: "Als ik het op mijn streefgewicht weer pas en wil aantrekken mag het blijven en anders gaat het alsnog weg."
I'm not kidding.

*** edit zomer 2015: Alles past weer! Maar niet alles past meer bij mij. Dus die items zijn de deur uit en heb ik een kleine, maar fijne collectie over die ik Heel Graag draag.

grofgebreide trui

Stap 3 - Valkuil: Overstocking
Zeg eens eerlijk: hoeveel kleding heb je om lekker thuis op de bank te dragen/je huis in te poetsen/mee in de tuin te werken?
En hoeveel basis onder-shirts heb je? Zonder mouw, korte mouw, lange mouw? Hoe hoog is die stapel?
Hoeveel pyjama's en aanverwante artikelen heb je inmiddels verzameld?

En ik weet zeker dat je toch steeds dezelfde items pakt! Wat helemaal een dikke prima is. Want hoeveel outfits heb je nou helemaal nodig om in de tuin te werken? Hoe vaak trek je nou nog een long-sleeve shirtje aan onder je kleding? En als bovenkleding worden die basic strakke truitjes eigenlijk niet meer gedragen.. Met andere woorden: je hebt hier niet zoveel van nodig. Haal alles wat je toch niet draagt (en wat misschien zelfs steeds verder naar de donkere krochten van je kast afdwaalt) uit je kast en doe het weg! Heerlijk! Al die niet-gave meuk, hoppakee, eruit.
Ohja, als je toch bezig bent.. kijk meteen even in je sokken en ondergoed la. Zeker weten dat daar ook stukken tussen zitten die je misschien zelfs al vergeten bent.

Stap 4 - De Twijfelaars
Tuurlijk. Je hebt altijd kledingstukken die je conceptueel gezien Heel Erg Leuk vindt. Maar die je nog nooit gedragen hebt. Dan kun je drie dingen doen: Ogen dicht, tanden op elkaar en Gewoon Weggooien, je kunt een Selfie Strippenkaart aanschaffen en mij om stijladvies vragen, óf: het kledingstuk langs ál je andere kleding houden om te zien wat voor potentiële gave nieuwe combinaties er magischer wijze ontstaan! Je kunt nieuwe combinaties namelijk niet in je hoofd maken, die moet je zíen!

Stap 5 - De Sentimentjes
Oké, dan zijn er nog kledingstukken die je echt niet meer draagt, maar waar je zóveel dierbare herinneringen aan hebt dat je het niet over je hart kan verkrijgen ze weg te doen. Denk aan je trouwjurk (koekoek) of in mijn geval het setje wat ik aan had tijdens onze eerste date. De spijkerbroek past binnenkort als het goed is weer, maar valt van ellende bijna uit elkaar (dus die durf ik niet eens meer aan) en de top is wel mooi, maar niet meer mijn ding. Maar no way dat ik die weg doe. En als ik wat dozen ga uitspitten vind ik vast mijn allereerste behaatje ook nog wel terug.

Stap 6 - Je Nieuwe Kast om van te Dromen!
kledingrekAls je alles kritisch bekeken en behandeld hebt, blijft er een mooie selectie kleding over! Oh wat heerlijk! Alleen maar kleding waar je heel blij van wordt! En die ga je weer keurig in je kast opruimen, zodat je morgen superveel zin hebt de deuren open te gooien en een outfit te kiezen!
Let op het volgende:
1) Sorteer op artikelgroep, ongeacht of je nou hangt of legt. Broeken bij broeken, T-shirts bij T-shirts, alle jurkjes bij elkaar, jasjes en ga zo maar door.
2) Het liefste leg en hang je ook nog alles op kleur. Op die manier oogt het rustig én kun je alles snel terug vinden! Wel netjes vouwen dus.
3) Wollen en gebreide kledingstukken kun je het beste leggen, maar mocht je geen ruimte hebben, hang ze dan zo op: vouw je trui of vest in de lengte dubbel, waardoor de  mouwen over elkaar vallen. Neem een hanger en leg je kledingstuk om het haakje heen: mouwen en lijf komen aan de voorkant over de hanger (rechts en links van het haakje) en het schoudergedeelte hangt aan de achterkant van de hanger.

Reservestap!
Natuurlijk; zie je hier als een berg tegenop, dan kom ik je graag helpen!
Dan gaan we samen alles kritisch beoordelen, items elimineren en een wish-list maken. Ik ga een heleboel nieuwe combinaties maken met wat er over blijft, ik help je met het (terug)vinden van je stijl en vanzelfsprekend krijg je een persoonlijk stijladvies: ik vertel je wat het best bij jou en je figuur past en welke kleuren je het beste staan!

Laat een reactie achter