Fashion Friday - Les Sapeurs


Share this :   | | | | |
Fashion Friday - Les Sapeurs

Vandaag een fenomeen waar ik ENORM vrolijk van word!

In Congo bestaat er al ruim 100 jaar een beweging die La Sape heet. Sape is een afkorting van "Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes", vrij vertaald: De Club van Gangmakers en Elegante Gasten. En elegant zijn ze!

Mobuto vestigde in de jaren '60 een dictatuur waarin vrijheid van meningsuiting niet getolereerd werd. Daarnaast mocht er geen Westerse kleding meer gedragen worden, want dat zou teveel refereren aan het koloniale verleden. Nee, een typisch Afrikaans uniform moest je aan!
En zoals de punk in Europa een reactie was op de (weliswaar minder dramatische) politiek, zo gold het materialisme van de sapeurs als maatschappelijke kritiek in Congo. Ze besteedden al hun geld aan de mooiste kleding die ze importeerden uit Brussel en Parijs en ze zetten de lokale tailors aan de slag. De sapeurs hadden een enorm aanzien. Destijds waarschijnlijk vanwege het shockerende effect en de ongekende rijkdom die ze uitstraalden (wat hoop bood!), tegenwoordig vooral door de chique, beheerste en uitgesproken uitstraling.

La Sape is a way of life!

Doe jezelf vandaag een lol en Google op Afbeeldingen Sapeurs!

*** de video is natuurlijk een gedramatiseerde advertentie, maar schijnt enorm op de waarheid te berusten! Go Guinness!

 

Leave a reply