Hekel aan winkelen? Leer shoppen als een pro!

"Ik HAAT winkelen!" hoor ik regelmatig.

En: "Ik heb geen tijd!" gevolgd door: "Ik kan nooit iets vinden" en "Ik weet niet waar ik naar toe moet!" of "Ik weet niet waar ik moet beginnen!"

haat winkelenDaar kan ik je héél goed mee helpen door samen met jou op pad te gaan voor een middagje Personal Shopping, maarrr.. ik heb nu alvast een stapeltje tips voor je, waarmee je mórgen al de stad in kan.

Waarom morgen pas en niet vanmiddag? Omdat succesvol shoppen valt of staat met een goede voorbereiding.

Favorieten
Kies allereerst een aantal favoriete winkels uit. Je hebt er maar een handjevol nodig en het enige waar je op hoeft te letten is dat stijl bij de jouwe past. Dit kun je eenvoudig toetsen door in de etalage of op hun website te kijken en meteen het gevoel te krijgen "Ja! Die vrouw wil ik zijn!". Meer winkels heb je niet nodig en je kunt je geld toch maar één keer uitgeven. Goed is goed!

Bedenk verder goed wat je nodig hebt. Waar grijp je 's ochtends regelmatig op mis als je een outfit uitkiest?
Bekijk de collecties van jouw lievelingswinkels online om erachter te komen of ze überhaupt hebben wat je zoekt. Laat je ook in de winkel niet afleiden door alle andere leuke dingen die er hangen. Als je een zwarte broek zoekt, negeer dan alle andere kleuren en alle "bovenkantjes". Als je online shopt: pas zo veel mogelijk filters toe. Dit voorkomt dat je binnen no time zwaar overprikkeld bent.

Voorkom Miskopen
Als ze niet hebben wat je zoekt, of blijk je niet in de shopmood te zijn (want dat kan je ook overkomen!): Leave The Premises. Laat je niet verleiden door wat er allemaal nog meer hangt. Je begaat een miskoop voor je er erg in hebt. Dingen kopen die je niet echt nodig hebt kan je kortstondig lekker laten voelen, het kan je shopbehoefte bevredigen, maar je eindigt altijd met spullen die je niet echt nodig hebt en waar je niet blij van wordt. (Herkenbaar?)

stoel kledingNo more Pashokjes-Ellende
Oké, oké, je bent met een mooie selectie must-haves in een pashokje beland. En dan?
Dan trek je je schoenen weer aan als je een broek, rok of jurk aan het passen bent. Ook al slaat de combi als een tang op een varken, het ziet er altijd beter en echter uit dan wanneer je op je sokken staat.

Kijk in de spiegel en test bij jezelf: “Heb ik meteen zin dit morgenochtend aan te trekken?”, “Zie ik er in de spiegel uit als de beste versie van mezelf?”, “Maakt mijn hart een sprongetje?”.  Is je gevoel niet meteen goed en happy, dan is het kledingstuk of de outfit NIET goed genoeg. Meteen uittrekken en terughangen. Ga niet beredeneren waarom iets wél goed is, als het dat niet is. Ook al houd je van de kleur, heb je een soort van zo'n blouse nodig, wordt het tijd dat je ook eens met die trend mee doet, enz..
Niet meteen happy = niet goed = afgekeurd = blijft in de winkel en verdwijnt niet naar de donkere hoeken van je kledingkast far, far away. Want dat is namelijk wat er gebeurt met de stukken die je niet echt graag draagt. Dan pak je toch liever een andere kledingstuk. No more miskopen!

En dan maak je na deze eerste indruk een foto van je spiegelbeeld om jezelf nog beter te kunnen beoordelen. We kijken namelijk altijd alleen maar naar onze probleemzones, maar zien daardoor de totale verhoudingen niet meer! Dus lijken je voeten/buik/billen/schouders/heupen/oren per definitie giga. Terwijl dat in de praktijk reuze mee valt en vaak valt het een ander sowieso al niet op. Kijk maar eens op die selfie! Valt mee, hè?

Ohja, als je met vriendinnen aan het shoppen bent, vraag zeker hun mening, maar luister er alleen naar als het jouw gevoel bevestigt! Diep van binnen heb je namelijk al besloten of je iets wel of niet wilt kopen. En wat personeel betreft: doordeweeks, zeker op maandagen en dinsdagen, heb je de beste verkoopsters voor je staan! Zij werken namelijk fulltime en fulltime in een winkel werken doe je alleen als je het Heel Erg Leuk vindt, anders is het niet te doen. En als je het heel erg leuk vindt, dan ken je de collecties goed, heb je zin om jou goed en oprecht te helpen en dan heb je er ook echt wat aan. Op zaterdag heb je toch gauw te maken met weekendhulpen die vooral gedreven worden door een rinkelende kassa.

Money, money, money.
duurzaam winkelenOh, wat is dat blauwe jasje perfect, maar oh, wat is hij duur! Ook herkenbaar hè? Vraag jezelf het volgende af en ik waarschuw: dit is volledig legitiem en niet om recht te lullen wat krom is. Oké, komt 'ie: vraag jezelf af hoe vaak je dat perfecte blauwe jasje gaat dragen. Best ontzettend vaak, hè? Minimaal wekelijks! Deel de aanschafprijs dan door het aantal keer dat je het gaat dragen. Let's say €200,- / 52x dragen = €3,85. Het kost je dus €3,85 per keer dat je 'm draagt. En perfecte blauwe jasjes draag je vaak meerdere jaren dus per jaar mag je daar nog ruim een euro van aftrekken, ongeveer dan.

Vergelijken we 'm even met een goedkoop jasje wat je na een paar keer dragen moet reinigen/wassen, maar die je niet mooi terugkrijgt. Waar ontzettend snel pilletjes op verschijnen omdat het van armoedig materiaal is gemaakt. Of waarvan de naden snel loslaten, of waarvan de kleur verandert. Dus die draag je dan, vooruit, 5 keer. €60,- / 5x dragen = €12,- en vergeet niet dat je daarna weer een nieuw jasje moet hebben!! Dat goedkope jasje is dus eigenlijk veel, veel duurder.

Dit systeem heet de price per wear en dat betekent dat de dingen die je vaak draagt duur mogen zijn omdat je voor goede kwaliteit kiest (sowieso qua duurzaamheid heel verantwoord) en dat de apartere dingen voor erbij prima goedkoper mogen zijn. Volg je me nog? Investeren in de basics dus!

Shoppen als een pro
Kort samengevat: Bereid het shoppen voor: wat heb je nodig en waar ga je dat vinden? Test je gevoel en koop alleen datgene waar je superblij van wordt en investeer altijd in je lievelingsbasisstukken.

Laat een reactie achter