Hét Klassieke MannenOverhemd - GoodFibrations Item of the Week #12
Voor mannen!
Het Blu Herringbone Shirt by Arthur & Henry by Goodfibrations
Oorspronkelijk werden overhemden altijd met de hand en op maat gemaakt. De kleermakers op Saville Row in London zijn nog altijd beroemd en toonaangevend. Veel van die typische, luxueuze maatwerk-elementen komen terug in dit shirt.
Te beginnen bij de boord. Het is een lichte wide spread, dus goed te dragen zowel met, als zonder das. De boordpunten worden verstevigd door uitwisselbare baleinen. Uitwisselbaar, zodat je ze kunt vervangen voor parelmoeren of zilveren baleinen (chique cadeau om te krijgen!) en zodat je ze bij het strijken niet smelt en door de stof heen perst –wat je bij vaste baleinen wel gebeurt. Let er wel op dat je ze uit de boord haalt voordat het shirt gewassen wordt.
De mooie dikke, witte knopen zijn met een kruissteek in wit garen vastgezet, terwijl de knoopsgaten gestikt zijn van blauw garen. Dit draagt perfect bij aan de cleane look.
Het onderste knoopsgat is echter horizontaal én in oranje gestikt. In eerste lijkt dit een geintje, maar dit heeft wel degelijk functie! Meer dan één zelfs. Allereerst moet de onderste knoop meer zijwaartse krachten opvangen omdat deze op de buik zit. Door de speling heb je ietsjes meer bewegingsvrijheid. Daarnaast voorkomt dit horizontale knoopsgat dat de stof van de linker- en rechterhelft de kans krijgt om verticaal te bewegen. Met name bij patronen zoals ruiten en lijnen is het belangrijk dat de twee helften netjes over elkaar blijven vallen.
Bij dit shirt is alleen het knoopsgat in een contrasterende kleur gestikt, maar soms is ook de knoop in dezelfde kleur opgezet. Daardoor kun je je nooit vergissen bij het dichtknopen en kom je niet half slaperig én met een scheef geknoopt hemd op je werk!
Dit shirt is lang genoeg gemaakt om in je broek te dragen. Wist je trouwens hoe lang een dress-shirt officieel hoort te zijn? Als je het de kleermakers op Saville Row vraagt zullen ze je vertellen dat het voor- en achterpand elkaar hoort te raken in het kruis! Op die manier ben je er zeker van dat je shirt te allen tijde in je broek blijft zitten. Om te voorkomen dat er te veel stof oppropt in de pantalon worden de panden afgerond. Zo ook bij dit hemd. Met een extra driehoekje onder de Engelse zijnaden, waardoor de naden extra verstevigd zijn. Sommige tailors vervaardigden dit driehoekje (“hem gusset”) overigens in een andere kleur, als subtiele trademark. Arthur & Henry hebben ervoor gekozen om dezelfde babyblauwe visgraat te gebruiken. Wederom clean! Wel hebben ze een héél fijn naadje boven de gusset in oranje gestikt. Toch een soort van herkenning-trademark-ding!
Zoals het een echt klassiek Engels shirt betaamt, heeft dit shirt dubbele manchetten. “Zoals het hoort onder een pak”, in Nederland. De Italianen dragen ook enkele manchetten onder een jasje. Hoe dan ook, dubbele manchetten dragen bij aan de rijke uitstraling, versterkt door de vierkante hoeken.
En handig; er zitten al manchetknopen in! Dit type zie je veel en krijg je vaak cadeau bij de echte herenmodezaken. Ogenschijnlijk simpel, maar er zit een leuk verhaal achter: deze knoop heet een “bachelor knot”, oftewel “vrijgezellen-knoop”. Hij bestaat uit twee handgeknoopte bolletjes die met elkaar verbonden zijn door een elastiekje. Dat heeft als voordeel dat je ze in de manchet kan laten zitten tijdens het aantrekken van het shirt. Volgens het verhaal zou je namelijk een vrouw nodig hebben om je te helpen met het indoen “echte” manchetknopen!
Regelmatig zet ik een style uit de webshop van GoodFibrations in de spotlight.
Je kunt ze op mijn blog allemaal teruglezen, maar leuker is nog om hier even door te klikken!