Hoe werkt een Stijladvies? - met De Groene Meisjes

"Nu we weten hoe dit hele proces eruit ziet, kunnen we echt alleen maar zeggen: deze investering is iedere euro waard. Los daarvan is Yolande een ontzettend vrolijke, bekwame, leuke styliste, met wie je echt graag op pad gaat."

Whoop! Een date met de Groene Meisjes ! Eerst een interview over hoe stijlcoaching in zijn werk gaat, maar ook over wat kleding doet voor je gemoed.  Daarna op pad om ervoor te zorgen dat met een aantal leuke variaties en aanpassingen, Merel haar jumpsuit weer zou gaan dragen!

 

En oh, wat schreven ze er een GEWELDIG blog over! Niet normaal, hier word ik verlegen en hysterisch blij van tegelijk! Je kunt precies lezen hoe het in zijn werk gaat, maar óók hoe zij het beleefd heeft. Echt.. wow.

 

Dit artikel verscheen op 10 januari 2016 en maakte een hoop reacties los

 

utrechtpuha9

 

"Vorige week schreven we het eerste artikel in een nieuwe reeks: ‘Een duurzame garderobe.’  We vertelden je over onze samenwerking met Yolande Avé – stijlcoach en kledingadviseur. Vorige week schreven we dat een stijladvies misschien wel het beste cadeau is dat je jezelf kunt geven en vandaag vertellen we je alles over hoe zo’n advies dan werkt. Wij gingen met Yolande op pad en brengen vandaag uitgebreid verslag uit.

 

Eerst even de casus: ik (Merel) heb vorig jaar mijn garderobe drastisch opgeruimd. Er is ontzettend veel weg gegaan en dat was een grote opluchting. Ook maakte ik een lijst met items die ik nog dacht nodig te hebben en die ben ik, bijna allemaal, gaan aanschaffen. Ik denk dat ik aardig weet wat bij mij past en wat me wel of niet staat, en ik weet in ieder geval waarin ik me wel of niet lekker voel. Ik heb lang niet meer zo veel kleding als vroeger, maar toch heb ik nog items in mijn kast die ik amper draag, omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee aan moet.

 

Om een voorbeeld te noemen: ik kocht een eenvoudige, zwarte jumpsuit. Een jumpsuit leek me nou het perfecte item voor bijvoorbeeld zakelijke meetings, events, of misschien zelfs voor feestjes. Het ding is: de jumpsuit is effen zwart,  waardoor ik hem wel sjiek vind, maar ergens ook weer een beetje saai. Ook hebben de broekspijpen een wat gekke lengte, waardoor ik niet goed weet wat voor schoenen ik er bij aan moet én ik voel me in een jumpsuit toch altijd een beetje kaal. Nou goed, die jumpsuit die kocht ik dus, en ik was er meteen heel blij mee, en toch heb ik hem nog niet gedragen. Ik legde dit aan Yolande voor en zij wist er meteen raad mee. ‘Neem je jumpsuit maar mee vrijdag, we gaan wat leuke outfits samenstellen!’ Oké, dit klinkt goed.

 

utrechtstyliste2

 

Dit is niet hoe Yolande normaal gesproken te werk gaat. Wanneer je een stijladvies bij haar inkoopt, dan koop je in feite een heel proces. Om het even praktisch te maken, zijn dit de stappen die je doorloopt wanneer je een advies van Yolande krijgt:

 

– Je vult thuis een uitgebreide intake in. Door middel van deze intake kan Yolande alvast een beetje bepalen wat voor type je bent,  in wat voor kleding je je comfortabel voelt en wat je hulpvraag is. Wat mij opviel is dat de intake ook behoorlijk diep ingaat op wat je belangrijk vindt in het leven, hoe vrienden je zouden omschrijven en op wat je doet in het dagelijkse leven. Kortom, Yolande maakt het meteen heel persoonlijk. Het gaat duidelijk om veel meer dan “welke kleuren kan jij wel of niet hebben?” Het gaat echt om stijl – wat past bij jou en wat niet?

 

– Vervolgens maken jullie een afspraak om thuis een kastcheck te doen. Yolande komt bij je op visite en jullie duiken samen jouw garderobe in. Jullie bekijken samen: wat moet er echt blijven, wat kan er echt weg en over welke items twijfel je nog? Items die weg kunnen, gaan ook echt meteen weg. Je kunt ze bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel brengen, of verkopen, zodat je weer wat geld spaart voor het geval dat je weer nieuwe items nodig gaat hebben om je garderobe aan te vullen.

 

– Twijfelitems zijn dikwijls kledingstukken die wat lastiger te combineren zijn. Je hebt bijvoorbeeld een rokje gekocht, maar je hebt geen idee wat voor top je hierop moet dragen. Yolande gaat samen met jou setjes maken, net zo lang totdat je alle items waarvan je dacht dat ze niet te combineren waren, tóch hebt gecombineerd.

 

– Tijdens het uitzoeken van je kleding, kijkt Yolande met je naar dingen als: welke kleuren passen mooi bij jou en welke modellen passen goed bij je figuur?

 

– Aan het einde van de kastcheck weet je: dit is wat ik heb en wat ik ga houden en ik kan deze nieuwe combinaties maken. Vaak zijn dit al zó veel nieuwe combinaties, dat nieuwe dingen kopen helemaal niet nodig is.

 

utrechtstyliste4

 

– Na de kastcheck maakt Yolande een Stijlpaspoort voor je. In een Stijlpaspoort staan dingen als; welk type ben je? Op welke kleuren en modellen zou je je moeten concentreren als je nieuwe items gaat kopen? Welke winkels zouden wel eens de juiste kleding voor jou kunnen hebben? Welke items ontbreken er nog in je kast? (zodat je nóg meer goede combinaties kunt maken) We hebben een Stijlpaspoort mogen bekijken en het is echt heel boeiend om te zien hoe Yolande na een sessie van een paar uur een ontzettend goed beeld krijgt van een klant.

 

*** sinds medio 2016 is het Stijlpaspoort vervangen door maar liefst 4 e-books, waarin nog veel meer handige tips & tracks staan dan die tijdens zo'n dag besproken worden, vaak aangevuld met een kort lijstje persoonlijke (shop)tips. Daarnaast wordt je lid van mijn besloten Facebook-groep: een superleuk netwerk van ruim 100 vrouwen die ik de afgelopen vier jaar heb geholpen met hun garderobe. Dé plek om inspiratie op te doen, maar ook om hulp en tips te vragen.

 

– Vervolgens is er de mogelijkheid om samen met Yolande op pad te gaan in de stad, op zoek naar de items die nog ontbreken in je garderobe. En ik kan je zeggen: een personal shopper bij je hebben is fantastisch, maar daarover later meer. De ervaring leert dat de klant altijd naar huis gaat met de items die hij of zij nodig had, waardoor na deze shopsessie de garderobe echt helemaal gefinetuned is.

 

– Bij wijze van nazorg biedt Yolande een ‘levenslang selfie abonnement’ aan. Dit betekent dat je haar in de toekomst altijd een foto mag sturen via Whatsapp, wanneer je bijvoorbeeld twijfelt over een outfit of over een kledingstuk waarmee je in de winkel in je handen staat. Je duikt het pashokje in, maakt een foto en stuurt hem naar Yolande. Wat een geniale dienst!

 

– Binnenkort wil Yolande haar services ook gaan uitbreiden met een kappersbezoek, make-up advies en eventueel een manicure/pedicure behandeling. Deze behandelingen gaat Yolande uiteraard niet zelf uitvoeren, hiervoor schakelt ze professionals in. Wanneer je voor dit complete pakket kiest, ben je echt hélemaal klaar om je (nieuwe) eigen stijl te gaan rocken.

 

utrechtstyliste

Wij waren persoonlijk nogal onder de indruk van hoe ontzettend uitgebreid zo’n stijladvies in zijn werk gaat. Vorige week zeiden we nog: natuurlijk, je investeert er tijd en geld in, maar je krijgt er zoveel voor terug. Nu we weten hoe dit hele proces eruit ziet, kunnen we echt alleen maar zeggen: deze investering is iedere euro waard. Los daarvan is Yolande een ontzettend vrolijke, bekwame, leuke styliste, met wie je echt graag op pad gaat. Zo’n stijladvies is dus echt geen kwestie van afzien of een ‘moetje,’ nee, het is echt heel erg leuk!

 

En ja hoor, toen was het tijd om zelf op pad te gaan. Ik had er meteen zin in, want na alle verhalen over de adviezen die Yolande geeft aan haar klanten, werd ik met de minuut nieuwsgieriger. Wat zou ze gaan zeggen over de kleuren die bij mij passen? Draag ik wel de goede kleding voor mijn figuur? Met wat voor outfits zou ze komen? Oke, let’s go!

 

We zochten een toffe winkel in Utrecht en kwamen bij Puha uit. Puha is een kledingwinkel waar zowel kleding van jonge/beginnende designers als duurzame mode wordt verkocht. Een paar voorbeelden van de labels die bij Puha worden verkocht: StudioRuig, Studio Jux, Marjorie Knit en Nicbags. En naast Puha zit Sussies, een leuke vintagewinkel. Een mooie combinatie, voor mij!

 

utrechtpuha4

Utrechtpuharing

utrechtpuha8

utrechtstyliste6

 

We kwamen binnen en Yolande ging eigenlijk meteen aan het werk. Terwijl ik nog op mijn gemakje een rondje door zaak liep, had Yolande al allerlei dingen voor me verzameld. Een sjaal, een paar kettingen, een cape, een vest, een tasje… wow, dat gaat snel! Ik stelde voor om eerst mijn jumpsuit maar even aan te trekken, want die zat nog in mijn tas. Toen ik het pashokje uit kwam, had Yolande al allerlei dingen klaar hangen om aan te trekken. Ik kon plaatsnemen voor de spiegel en het aankleden kon beginnen!

 

utrechtpuha13

 

Wat grappig was, is dat Yolande eerst opmerkte: weet je zeker dat je maat 46/48 hebt? (dat is namelijk wat ik in mijn intake had opgeschreven en dat is ook de maat die ik altijd koop) Yolande vond mij eerder een maat 44 lijken. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het model van het item dat je draagt, maar misschien is het wel waar dat ik altijd de neiging heb om dingen iets te groot te kopen. Ik maakte me ook wel een tikkeltje zorgen over of er in deze winkel wel iets in mijn maat te vinden zou zijn, aangezien ze geen speciale grote maten selectie hadden. Toch besloot ik deze zorgen opzij te zetten en Yolande gewoon haar ding te laten doen.

 

utrechtpuha10

utrechtstyliste3

utrechtpuha11

 

En dus kreeg ik van alles aan: vesten, jasjes, een cape, sjaals, kettingen, tasjes, andere schoenen en door ieder ander ding dat ik aantrok transformeerde mijn jumpsuit in een ander item en leek ik iedere keer een compleet nieuwe outfit aan te hebben.

 

Een lang vest zorgde ervoor dat de jumpsuit een casual, alledaagse uitstraling kreeg. een kort grijs vestje erop en lakschoenen eronder gaven de outfit een ‘mannelijke,’ zakelijke touch. De cape, met ketting en sjaal erover, maakten een wat artistieke, apartere outfit. Een broche op een vest geeft net een wat speelser effect. Wanneer je een mintgroene ketting om hebt, moet je er juíst geen mintgroen tasje, maar een geel tasje, bij dragen. Kies niet voor veilig. Het oprollen van de mouwen van een vest zorgen ervoor dat er een accent op je taille komt te leggen. Voor mij figuur werkt het erg goed om de taille te verhogen. Je kunt wel een compleet zwarte outfit aantrekken, maar zorg dan dat je allemaal items van verschillende materialen aantrekt – dat zorgt voor beweging en dat maakt de outfit spannender. Bij deze jumpsuit is het leuk om de broekspijpen op te rollen en een stukje blote enkel te laten zien. Dit maakt optisch langer. Houd het niet bij 1 ketting, maar draag er twee. Houd je halspartij vrij als je wat voller bent aan de bovenkant, dit maakt optisch slanker…

Allemaal dingen waar ik, eerlijk gezegd, nooit over nadenk wanneer ik iets aantrek. Maar wel stuk voor stuk dingen die een groot verschil kunnen maken in hoe je eruit ziet en indirect ook in hoe je je voelt.

 

utrechtstyliste5

 

Ik kan nog wel eventjes doorgaan, want Yolande heeft me nog zoveel meer laten zien en zoveel andere adviezen gegeven.. en dat in een uur tijd. Je kunt je misschien voorstellen dat ik behoorlijk onder de indruk was, van wat iemand allemaal weet te maken van 1 zwarte jumpsuit. En dat niet alleen, ook hoe iemand in zo’n korte tijd zo’n kijk op je stijl kan krijgen. Wow. Ik kan me voorstellen dat wanneer je een compleet kledingadvies inkoopt bij Yolande, je uren later nog zit te tollen van alles wat je hebt geleerd. Gelukkig krijg je daarvoor je Stijlpaspoort, zodat je het later rustig terug kunt lezen 😉

 

We hopen jullie op deze manier een zo duidelijk mogelijk beeld te hebben gegeven van hoe een stijladvies werkt. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust bij de comments. Wij en Yolande zullen je zo goed mogelijk proberen te antwoorden. Voor meer informatie over een stijladvies door Yolande, verwijzen we je graag door naar yolandeave.nl. Aarzel niet om (vrijblijvend) contact met Yolande op te nemen! 

 

Volgende week gaan we het hebben over welke emotionele/psychologische effecten het dragen van de juiste kleding en het vinden van je persoonlijke stijl kunnen hebben. We kunnen je alvast verklappen: je persoonlijke stijl vinden is belangrijker dan je misschien denkt! "

 

Het originele artikel vind je op De Groene Meisjes!

Laat een reactie achter