Kledingkast-Check winnen? Doe mee met Slow Fashion!

Voor Milieu Centraal schreef ik een artikel over hoe je zelf een kledingkast om van te dromen creëert!

Fast Fashion is uit. Slow Fashion is in! Maar slow fashion kan nog wel wat meer bekendheid gebruiken, dus schakelde Milieu Centraal mij in voor hun Slow Fashion campagne. Ik geef tips hoe je je kledingkast kan opruimen én hoe je meer met minder kan. Zie je er als een berg tegenop om zelf je kast aan te pakken? Puilt alles eruit en weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan NU een foto van je kast, plaats 'm online (hier onder dit bericht of op Twitter) met de hashtag #slowfashion en wie weet win JIJ een Kledingkast-check en Stijladvies van mij!!

Een kledingkast om van te dromen!

Een overvolle, rommelige, onoverzichtelijke kledingkast, waar je door de kleding de kast niet meer ziet, kost je elke dag tijd en negatieve energie. Geen fijne start van je dag. Dat kan anders! 

Styliste Yolande Avé (1981) weet raad en neemt je mee hoe je in een paar uurtjes tijd de kledingkast van je dromen krijgt. Ga de uitdaging aan en volg deze 6 stappen!  

kledingkast

Stap 1 - Tijd

Investeer één keer een uur of twee van je tijd. Charter je man, regel oppas, neem lekker vrij, maar doe het! Gun jezelf die tijd, want het levert je zoveel op. En jij blij = everybody blij!

Stap 2 - Opruimen en Ordenen

Haal alles uit je kast en inspecteer en beoordeel elk item grondig. Stel jezelf meteen de volgende vragen en kom tot een goede eerste selectie:

  1. Is het nog heel en schoon? Ziet het er nog goed uit of is de boel aardig aan het pillenen zitten er vlekken in? Wees kritisch! Als iets je lievelings is, maar er niet meer nieuw uit ziet, dan haalt dat je héle uitstraling naar beneden. En dat is doodzonde.
  2. Wat vind ik er eigenlijk van? Stel jezelf de volgende vraag bij elk kledingstuk dat je vast hebt: “Als ik het vandaag in de winkel tegen zou komen, zou ik het dan opnieuw kopen?” Zo nee, out it goes. Word je er opnieuw dolenthousiast van? Dan mag het blijven! YES!
  3. Maat? Pas ik het nog of ga ik het in de komende tijd weer passen? Kleding die je bewaart omdat je die wellicht ooit wel weer past, ga je Nooit Meer aantrekken. Simpelweg omdat het tegen die tijd “uit” is of omdat het niet meer bij je past.

Stap 3 - Valkuil: Overstocking

Zeg eens eerlijk: hoeveel kleding heb je om mee op de bank te hangen/ in te poetsen/mee in de tuin te werken? En hoeveel basis zwarte shirtjes heb je? Hoeveel pyjama's en aanverwante artikelen heb je verzameld? En ik weet zeker dat je toch steeds dezelfde favorieten pakt! Wat helemaal prima is. Want hoeveel outfits heb je nou helemaal nodig om in de tuin te werken? Hoe vaak trek je nou nog een basis shirtje aan onder je kleding? Met andere woorden: je hebt hier niet zoveel van nodig. Haal alles wat je toch niet draagt uit je kast en doe het weg! Heerlijk! Al die niet-gave meuk, hoppakee, eruit. Ohja, als je toch bezig bent… kijk meteen even in je sokken en ondergoed la.

Stap 4 - De Sentimentjes

Oké, dan zijn er nog kledingstukken die je echt niet meer draagt, maar waar je zóveel dierbare herinneringen aan hebt dat je het niet over je hart kunt verkrijgen ze weg te doen. Denk aan je trouwjurk of in mijn geval het setje wat ik aan had tijdens onze eerste date. De spijkerbroek valt van ellende bijna uit elkaar en de top is wel mooi, maar niet meer mijn ding. Maar no way dat ik die ooit weg doe.

Stap 5 – Meer met minder: leren combineren

Yes! Alleen nog maar je toppers over! Kleding waar je superblij van wordt en die je graag draagt. En daar kan je veel meer mee dan je denkt. Ik durf te wedden dat jij in je hoofd bedenkt wat je aan gaat trekken vandaag! Als je wakker wordt, of onder de douche staat. Niet meer doen! De beste combinaties maak je door het te zíen. Dus je pakt de blouse die je graag wilt dragen en houdt deze langs je broeken, vesten, blazers en accessoires en je zult zien dat je vanzelf een spiksplinternieuwe combi te pakken hebt!

Stap 6 – The finishing touch

  1. Opruimen! Voor nóg meer overzicht leg je alles netjes gevouwen op soort en dan het liefst ook nog op kleur.
  2. Recycling: Voor alles wat weggaat zorg je voor een tweede leven: Je zakelijke items gaan naar Dress for Success en de rest gaat naar de kringloop of naar een goed doel van jouw keuze. Hoe dan ook maak je er iemand anders hartstikke blij mee en dat zorgt voor een supergoed gevoel!

Over mij

Yolande Avé Stijladvies Kledingadvies Styling

Foto door EvelynFotografie

Door middel van kledingkast-checks en personal shopping help ik vrouwen die niet goed weten welke kleding ze het beste staat, hoe ze moeten combineren en welke stijl bij ze past.
En als je in bezit bent van mijn Selfie Strippenkaart, kun je mij je selfies appen om meteen advies te krijgen!
Wil jij er ook als de beste versie van jezelf uitzien? Kijk op mijn website of volg mij op Facebook.

Op 1 december wordt de winnaar of winnares bekend gemaakt!
Meedoen?
Maak een foto van je kledingkast, plaats 'm op Twitter of Facebook 
en tag #slowfashion!

Laat een reactie achter