Manly Monday - Dresscode: Black Tie!


Share this :   | | | | |
Manly Monday - Dresscode: Black Tie!

Oh help, wat moet je aan?

Dear gents,

De feestdagen komen eraan en dan valt er wel eens een uitnodiging op je (digitale) deurmat waarin de dresscode "Black Tie" vermeld staat. Ohjee, wat nu?
No worries, ik zet de regels op een rijtje en geef tips om ze te breken!

Hoe het hoort
Smoking verplicht.
Een smoking bestaat traditioneel uit een zwart wollen pak, waarvan het jasje een satijnen zwarte revers heeft. Dit is ofwel een opgesneden revers (met de punten omhoog) of een shawlkraag. De pantalon heeft geen omslag, geen riemlussen en een satijnen talon (bies) over de lengte van de pijp. De zakken verdwijnen in dezelfde bies, zodat het nog cleaner oogt.
Het overhemd is wit, heeft een normale kraag (dus geen vadermoordenaar, die hoort namelijk bij White Tie), dubbele manchetten die een stukje onder de mouwen van het jasje uitpiepen, een blinde sluiting en is het liefst óf van piqué of heeft plissé (vouwen) naast de blinde sluiting.
De zwarte strik is altijd een zelf-strikker en de schoenen zijn zwart lak. Geen gaatjesschoenen! Geen riem, wel bretels. Wellicht een pochet. Je sokken zijn zwart, verfijnd en dun: van zijde of kasjmier.

 

En hoe je de regels kunt buigen dan wel breken
De smoking mag nachtblauw zijn en in dat geval is het erg mooi als het overhemd dan heel lichtblauw is. Verder moet het hemd toch echt voldoen aan bovenstaande kenmerken en heeft het in ieder geval een blinde sluiting en dubbele manchetten.
Je zou ook kunnen kiezen voor een zwart fluwelen smokingjasje met satijnen revers/shawlkraag, wat zorgt voor een prachtige, vintage look. In dat geval draag je niet ook een fluwelen, maar juist een wollen zwarte pantalon!
Je kunt je onderscheiden door een zijden shawl te dragen, dit doet namelijk lang niet iedereen. Traditioneel is deze sjaal (wol-)wit en van zijde, maar je kunt ook gaan voor een zwart-wit patroon, bijvoorbeeld een polka dot.
In plaats van een blinde sluiting op het overhemd, kun je ook kiezen voor dubbele knoopsgaten,  waar je smokingknopen doorheen steekt die in dezelfde stijl zijn als de manchetknopen- vaak koop je ze als set. Verder is een gilet een mooie toevoeging en mag je zelfstrikker ook donkerrood zijn.

Toen ik nog in de maatkleding zat zei mijn baas: "Koop altijd een smoking. Zodra je een smoking in je kast hebt hangen, komen de feestjes vanzelf naar je toe!"

En ohja, je horloge laat je thuis, want gezelligheid kent geen tijd!

Leave a reply