Wat een eigen kledingstijl voor je kan doen - Interview met De Groene Meisjes!

Hoe fijn zou het zijn als als je kleding je persoonlijkheid weerspiegelt en jij je dus supergoed voelt in je outfit?

Dit is het laatste deel wat de Groene Meisjes schreven over mij en hun zoektocht naar een duurzame garderobe.

Op zoek naar een duurzame garderobe #3 verscheen op 26 januari 2016

stijlcoach kledingstijl kledingadvies stijladvies utrecht

Heel eerlijk: toen ik een stijladvies kreeg van Yolande dacht ik vooral aan de praktische aspecten.

Kleding kunnen dragen die ik nu nooit draag, omdat ik geen goede combinaties kan maken, je kast eens goed opruimen en bepalen wat bij je figuur past en wat niet.

 

En zeker, dat is waar zo’n advies voor een groot deel om draait – maar je persoonlijk stijl vinden gaat over nog zó veel meer. Kleding (maar ook make-up en accessoires) kunnen behoorlijk bepalend zijn voor hoe je je voelt, maar ook voor wat je uitstraalt naar anderen. Maar, het gaat toch om de binnenkant? Zeker, en daarom is het zo belangrijk om je buitenkant te laten representeren hoe of wie je je van binnen voelt.

 

Voorafgaand aan het stijladvies vroeg ik Yolande ‘wat voor klanten’ ze zoal heeft. Natuurlijk is er niet één bepaalde type klant te benoemen, maar dikwijls zijn het toch vrouwen, die bezig zijn met het (opnieuw) definiëren van hun identiteit. Dat kan een vrouw zijn die net moeder is geworden, het kan iemand zijn die een carrièreswitch heeft gemaakt, iemand die is verhuisd en een frisse, nieuwe start maakt of iemand die als sinds haar middelbare schooltijd niet meer echt bezig is geweest met het bepalen van haar persoonlijke stijl en (dus ook) identiteit.

 

Zelf herinner ik me nog een periode in mijn puberteit, waarin ik zo ongeveer wekelijks een heel nieuwe stijl aannam. Van ‘zelfgemaakte’ dreads naar een semi-gothic look, en van geruite blouses naar flared jeans met tie-dye t-shirt. Het is allemaal een keer voorbij gekomen en ik herinner me van mijn leeftijdgenoten niets anders. De middelbare schooltijd is misschien wel dé periode om te experimenteren – en natuurlijk geldt dat voor veel mensen niet alleen voor kleding. (immers, het is dé periode waarin we ons ontwikkelen op zoveel andere vlakken)

Gek genoeg houden we er na onze school- en studietijd vaak een beetje mee op. Tenminste, zo is het bij mij en veel mensen uit mijn omgeving gegaan. En eigenlijk is dat best wel jammer.

 

Waarom? Omdat het zo ontzettend leuk kan zijn om bezig te zijn met het vinden van je eigen kledingstijl. Lekker alles aantrekken wat je mooi vindt, combinaties maken die je eerder niet voor mogelijk hield en kijken wat je bevalt – en wat niet.

Het kan dan heel erg fijn en behulpzaam zijn als je iemand hebt die je hierbij assisteert. Zoals bijvoorbeeld een stijlcoach als Yolande. Let op: ik zeg assisteren. Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt welke stijl je wilt aannemen (adopteren) en dat kan niemand anders je opleggen.

 

Stijlinspiratie

In de trein van Amsterdam naar Berlijn luisterde ik een geweldige podcastaflevering van Raise Your  Hand Say Yes. Het was een interview met stijlcoach Stasia Savasuk,  zo’n heerlijk enthousiaste, ‘vibrant’ vrouw, die je meteen op de koffie wilt uitnodigen, om vervolgens úren te praten.  

Zij leerde me: je (kleding-)stijl is je persoonlijke reclamebord. Je kunt hiermee lekker etaleren wie je bent, hoe je denkt over dingen en waarvan je wel of niet houdt. Misschien heb je een bepaald beeld van jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik ben een moeder, dus ik moet me kleden als een moeder. Of: “Ik ben nu 30, dus ik moet mezelf bepaalde restricties opleggen.’ Hier is Stasia het absoluut niet mee eens. Er zijn geen dingen die moeten en ook geen dingen die niet mogen.

 

Naar anderen kijken kan heel inspirerend zijn, vertelt Stasia, maar ze waarschuwt ook: kijk ermee uit.

Jij bént de ander niet en de ander is jou niet. Waar jij misschien smoking hot in een jurk bent, komt de ander er beter vanaf in een broekpak. Omgekeerd werkt dat misschien totaal niet. Ik betrap mezelf erop dat ik een heel Pinterestbord vol heb met foto’s van vrouwen die ik bewonder en mooi vind, inclusief hun kledingstijl, en dat ik er zo in zou kunnen trappen om precies hetzelfde jurkje te kopen als ‘girlcrush X.’

Maar eigenlijk weet ik dat het niet gaat werken, want ik zie er niet hetzelfde uit als zij. En ook al kijk ik dan wel naar vrouwen met een plussize – ook geen enkele plussize is hetzelfde. Het is prima om naar deze vrouwen te kijken om inspiratie op te doen, maar het zou geen zin hebben om hun stijl letterlijk te kopiëren.

 

‘Get dressed by intention.’

De belangrijkste les die Stasia me leerde is waarschijnlijk toch wel: ‘Get dressed by intention.’ Bedenk je hoe je je vandaag wilt voelen. Of bedenk je, overall, hoe je je wilt voelen in je kleding. Neem eens niet als uitgangspunt: ik wil hakken dragen, want daardoor lijk ik slanker en ik wil dat dat bij mijn stijl past.

Neem als uitgangspunt: ik wil me vandaag krachtig voelen. Waarschijnlijk sta je dan heel anders op die hakken en straal je uit dat je ze écht wilt dragen. Of: vandaag heb ik een beetje extra moed nodig, dus trek ik iets aan waarin ik me heel erg zeker over mezelf voel, of: vandaag wil ik me sexy/badass/volwassen/zakelijk voelen. Voor elke mood is er wel een outfit te bedenken die je sterker in dat gevoel laat staan.

 

Het volgende hoeft absoluut geen leidraad voor je te zijn, maar het zou je wel kunnen helpen in de beslissing om eens met je persoonlijke stijl aan de slag te gaan. Bedenk je eens hoe wat jij aanhebt overkomt op een ander. Yolande vertelde een voorbeeld van een klant die ze van advies voorzag voordat ze een sollicitatiegesprek had. Strak in mantelpak? Nee hoor, helemaal niet nodig. Iedere interviewer prikt er zo doorheen dat je dat pakje speciaal in de kast hebt hangen voor deze gelegenheden en dat je, als je wordt aangenomen, maandag in een ander tenue op je werk zal verschijnen.

Maar bedenk wel: iemand in schone en goed verzorgde kleding, is waarschijnlijk ook iemand die met zorg met zijn werk omgaat. Net als dat iemand die te laat komt op zijn sollicitatiegesprek, waarschijnlijk ook te laat op zijn werk komt.

 

Dat is hoe observaties werken – daar kun je niet omheen. Je uiterlijk kan wat dat betreft ontzettend veel invloed hebben op hoe mensen over je denken. En nee, dat gaat dus helemaal niet om slank zijn, of een fotomodel zijn, of altijd de allermooiste, nieuwste, hipste kleren hebben.

Het gaat om het uitstralen van je waarden – ‘demonstrating your value and impact.’  Het is iets waar ik meer bij wil stilstaan. Sowieso wil ik meer stilstaan bij vragen als: wat is mijn persoonlijke stijl eigenlijk? Heb ik behoefte aan een signature look? (ik vind het altijd heel erg cool als mensen dat hebben) Wat wil ik de wereld vertellen? En in welke kleding voel ik me echt ‘mij’?

 

En jij? Ben jij bewust bezig met je  eigen kledingstijl? Of ben je geïnspireerd geraakt om je persoonlijke stijl te gaan onderzoeken?  Als je dit een interessant onderwerp vindt, dan raden we je aan om onze eerdere artikelen uit deze reeks even terug te lezen. Dat zijn ‘Duurzame garderobe #1‘ en ‘Duurzame garderobe #2.’ 

 

Bedankt meiden, voor deze leuke samenwerking!
(foto's door De Groene Meisjes)

Laat een reactie achter