Zwanger! Help, wat moet ik aan?

Je lijf verandert en niets past meer. Balen! Hoe behoudt je nou toch je stijl? En waar kun je op letten? Hoe pak je het aan?

Hanneke van Fitte Vrouwen vroeg mij of ik voor haar blog een aantal tips wilde geven over zwangerschapskleding. Hieronder het stuk wat ik voor haar schreef!


Baby Bump
Je bent zwanger! Yes! Je kan bijna niet wachten tot je een mooie, grote, ronde buik hebt om mee te pronken en googlet je suf op “baby bump fashion”. Die looks ga jij ook rocken!
Maar. Dat blijkt dus helemaal niet zo gemakkelijk. Zelfs voor mij niet. Ik ken alle trucs die er zijn, ik weet goed hoe ik mijn lijf er het beste uit kan laten zien en toch raakte ik volledig de weg kwijt – stylewise. Hoe komt dat toch?

Proporties
Allereerst veranderen je proporties. Je wordt dikker op plaatsen waar dat niet perse nodig is en die mooie dikke buik laat echt nog een tijdje op zich wachten. Terwijl die buik (door die fantastisch fijn opgezwollen darmen) wel heel gevoelig kan zijn al. En je er daardoor wel een beetje dikkig uit kan zien. Wat nog helemaal niemand mag weten en dus mag zien. Kortom: je komt er snel achter dat je lievelingskleren niet meer je lievelings zijn. Wat nu?

Hips don’t lie
Pas op voor ongewild extra nadruk op je heupen! Door de zwangerschap verandert het lijnenspel van je lijf en look. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat er enorm veel nadruk gelegd wordt op het breedste stuk van je lijf: je heupen. Hoe komt dit? Doordat zwangerschapsbroeken de knoop heel laag hebben, je T-shirt daardoor op hetzelfde punt eindigt en je vaak een vestje aan hebt wat precies even lang is…Dus knoop + onderkant top en vestje zitten allemaal op dezelfde lijn en da’s vaak het breedste punt van je heupen, waardoor je daar onbedoeld veel nadruk legt.
Hoe voorkom je dat? Simpel. Door deze lijn te doorbreken. Hoe dan? Door een langer vest of jasje te kiezen dan je shirt of door bijvoorbeeld een lange sjaal om te hangen! Easy does it.

Leer kijken
Het belangrijkste? Kijk goed in de spiegel! Wat zie je? Wat gebeurt er als je iets verandert, toevoegt of weglaat aan je outfit? Wat is het effect? Het helpt om een selfie te nemen! Je kunt jezelf op foto gek genoeg beter beoordelen dan in de spiegel!

Selfie Zwangerschap Outfit Stijladvies

Selfie met 25 weken!

Stijljunkie
En hoe behoudt je nou je stijl? Stel, je kunt je lievelingsspijkerbroek en je lievelingstop niet meer aan. Díe kledingstukken waarvan iedereen zegt “oh, dat is helemaal jij!”. Wat dan? Je gaat niet een compleet nieuwe garderobe aanschaffen en juist als je gaat zoeken vind je meestal niet precies dát wat je zoekt. Wat doe je dan? Ga je stijl eens goed onderzoeken en analyseren, door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Knip, scheur, plak en schrijf de woorden erbij die in je op komen. Zo analyseer je wat er bij je past, denk je buiten je box en kan je dat sneller vertalen in andere items.

Mijn stijl laat zich bijvoorbeeld omschrijven als “Rock ’n Roll, minimalistisch, rijk (=kwaliteit) en laid back”. Ik droeg altijd wijde tops, maar die stonden me niet meer. Hoe kreeg ik dan die laid back–look terug? Ik ging over op de kimono! Een lang, los, soepel, flowy (rijk!) kledingstuk , gecombineerd op een zwart afgewassen zwangerschapsdenim (rock ’n roll!) maar met een strak wit T-shirt eronder (minimalistisch!). Voilá, I was back!

Shoppen!
Investeer in een paar goede basics: twee (spijker-)broeken, eentje voor every day en eentje die ook netjes kan. Een mooie blazer (maar die heb je misschien nog wel!), een paar goede zwangerschaps T-shirts, een fijn lang vest (Of twee. Of drie), een zwangerschapslegging en een mooie sjaal. En als je van de jurkjes bent; een goed zwangerschapsjurkje! Die groeit namelijk fantastisch met je mee en je bent dan ’s ochtends in één keer klaar! Mooi halflang en strak of juist een fijne, wijd uitlopende maxi-jurk.

Klinkt als een flinke uitgave, maar deze items draag je maandenlang Heel Erg Veel. En het scheelt je een dagelijkse portie frustratie. En ja… even een desillusie: ook na je bevalling draag je dit (helaas, helaas) nog een tijd! Dus denk verder dan De Negen Maanden.

Volgende week tips voor specifiek het eerste trimester van een zwangerschap:
klein beginnend buikje, meer billen en borsten en niemand die het nog mag weten!
Nu meteen inspiratie nodig? Kijk dan hier!

En is het einde van je zwangerschap al in zicht? 
Lees hier en hier en hier ook nog eens wat je in het eerste jaar als moeder draagt,
inclusief hoe ik het zelf heb ervaren!

Laat een reactie achter